Toit – meie igapävane elustiil

Toit, kui inimkeha kütus ja peamine energiaallikas, on viimastel aastatel suure hooga tõusnud eraldiseisvaks kultuuriliseks fenomeniks, millel on nii mitmeidki põhjuseid.

  1. Teadlikkus. Vanasti ei olnud võimalik reisida ja kogeda välismaised mõjutusi, mistõttu eestlased sõidki kartulit ja körti, lihtsalt selleks, et ennast ära toita. Gastronoomia ja presentatsioon polnud nii oluline, kui see on seda täna. Rääkimata gourmet-st. Tänapäeval reisivad tippkokad mööda maailma ringi, et leida uusi maitseid ja ided, mida siis omakorda üle kanda oma rahvuskööki ja kombineerida veel enam uusi maitsekoosluseid. Toidust on saanust kunst.
  2. Interaktiivsus. Instagram, Facebook, Twitter on samamoodi aastate jooksul äkitsi muutunud kohaks, mis hakkab tunduma kui presentatiivne menüü, kui lihtsalt sotsiaalmeedia. Keegi ei tea, mis hetkel muutus toidu pildistamine nii populaarseks. Põhjuseid võib otsida ajaloost, kus toitlustus oli argine ja üksluine ning nüüdisaegne areng põhjustab lihtsalt raamidest väljumist ja mõnevõrra edevust, mis sunnib inimesi oma maitseelamusi virtuaalselt nautima teiste pilkude ees.
  3. Elustiil. Kaloraaž, tervislikkus, tooraine, päritolu, toortoit, vegetarism. Toidu suhtes on aja jooksul tekkinud veel omakorda eraldi liikumised ja suunad. Igaüks peab enda oma õigeks ja kuldset keskteed polegi. Toidu näol leitakse oma „mina-pilt“. Sellele vastandudes leiab nii mõnestki kohast infot, kus „mina-pildi“ mitte meeldivuse korral peidetakse seda liigsöömisega.
  4. Dieet. Dieet on rangete piirangutega toitumisrežiim, mille eesmärgiks on parandada tervislikku seisundit, ennetada haigusi ja kehakaalu vähendada või suurendada vms. Rahva seas levib arvamus: „sa oled see, mida sa sööd“, mistõttu on inimkond aastate jooksul muutunud hoolikamaks ja valivamaks selle suhtes, mida nad suhu pistavad. Samuti levivad hirmud, et liigsed kalorid, transrasvad, väetised, GMO-d, kolesterool ja säilitusaineid rikuvad tervist ja seetõttu seatakse igapäevasele toitumisele palju piiranguid. Dieete koostavad toitumisspetsialistid ja treenerid, kellel on vastav haridus ja teadmised ning need on mõeldud inimestele, kellel on selleks otsene vajadus. Kevadeti puhkev dieedi-laine naiste seas, kus kavatsetakse süüa kuu aega ainult hapukapsa suppi- on pigem kahjulik, kui kasulik.

Toitumine ja toitlustus üleüldiselt on meie eluga igapäevaselt kaasaskäiv nauding, mille järgi on meil otsene vajadus, kuid mida me saame muuta ja korrigeerida vastavalt oma maitse järgi.

Võimalusi on rohkem, kui neid jõuab nimetada ja Foodproff catering teeb kõik endast oleneva, et nendest võimalustest välja tuua vaid parim!